tron – bitsözlük – kripto bilgi kaynağı
birçok kripto para gibi merkeziyetsiz yapıda olan tron, singapur menşeli bir kripto para birimidir. temeli blockchain teknolojisine dayanan tron eğlence sektörüne yönelik olarak uygulanmıştır ve insanların istediği içeriklerin dilediği insanlarla
bireysel şekilde paylaşmasını amaçlamaktadır. eğer tron hedeflediği bu amacı uygulamaya geçirebilirse dünyanın herhangi bir yerinde kullanın tron kullanarak
içerik üretebilir, depolayabilir ve paylaşabilirsiniz. kontrolü tamamen kullanıcılarına vermeyi amaçlayan tronun para birimine tron-x yani trx denmektedir.

az önce de belirttiğimiz üzere tronun hedef aldığı sektör eğlence sektörüdür. tron eğlence sektöründe hedef alma amacını gerçekleştirmek için kullanıcılarına her yönden sınırsız paylaşım yaptırmayı amaçlamıştır. asıl amaç kişilerin tron sisteminin altyapısını kullanarak ürettikleri içerikleri sanal ortam üzerinde trx karşılığında satışa sunması ve bu içeriklerin trx ödenerek satın alınmasıdır. burada tronun asıl amacı bir uygulama marketi oluşturmak ve steam, apple store ve google play gibi oluşumlara rakip olmaktır. tron bunu yaparken hem aracıları ortadan kaldırarak maliyetleri azaltmak hem de kullanıcının fazla para harcamasının önüne geçmek istemektedir.

tron platformunu basit bir örnekle açıklayacak olursak youtube'da bir içerik üreticisi olduğunuzu farz edelim. reklam geliri elde edebilmek için minimum 8 dakikalık videolar çıkartıyor ve bu 8 dakikalık videoları çekmek, ayrıca montajını yapabilmek için saatlerinizi hatta günleriniz harcıyorsunuz. peki siz 8 dakikalık bir videodan reklam gelirini alırken youtube ne yapıyor? youtube yüzde 30-40'lara varan oranlarla gelirinizi ortak oluyor. bir bakıma youtube, spotify, facebook gibi platformlar aslında içerik üreticileri için bir komisyoner konumunda ve bir platformlar içeriklerinize sansür getirme hattına da sahipler. bu noktada blokchainden güç olarak öne çıkan tron platformunun temel amacı dünya çapında ücretsiz eğlence içeriği ekosistemi yaratmak. aracıları ortadan kaldıran platform tüm geliri içerik üreticisine vermeyi planlıyor. burayı daha açık hale getirecek olursak tron ağının bir kullanıcısının tıpkı youtube için yaptığı gibi 8 dakikalık bir video ürettiğini düşünelim. i̇çerik üreticisi bu videoyu tron blokchainine yükleyebilir ve izlenme beğenme veya beğenilmemesine göre gelir elde eder. tron içerik üreticisinin gelirinden herhangi bir kesinti yapmaz.

tron platformunun yönetimi singapur merkezli kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan
tron vakfının elinde. vakfın edindiği misyon ise tron ağının şeffaflık adalet ve açıklık ilkelerine dayanarak çalışmasını sağlamaktır. vakfın denetimi ise singapur şirketler hukuku muhasebe ve düzenleme kurumunun elindedir. tron vakfının ekibinin başında ise justin sun yer almaktadır. sun tron vakfının hem ceosu hem de kurucusudur.

tronun kullanıcılarına sağladığı güvenlik temeli blockchain teknolojisine dayanan
tron platformu kullanıcılarına sonsuz veri güvenliği garantisi vermektedir. blockchain teknolojisinin kakip edilemez ve sansürlenemez özelliğini kendi bünyesine katmayı başaran tron bu özelliği ile daha fazla tercih edilmeye umuyor. tron madenciliği madencilerin son zamanlarda yöneldiği bir kripto para birimi trx kazımı da blokchain altyapısını kullanan diğer koinler gibi aynıdır. buna göre tron kazımı yapan kullanıcılar yapılan her işlemi kayıt altına almaları karşılığında tron koin kazanırlar. oldukça popüler bir kripto para birimi olan tron birçok büyük yerli yabancı kripto para borsasında listelenmektedir. tron aldıktan sonra alsat yapmayacaksanız koinlerini güvenlik için borsada tutmak yerine oluşturacağınız bir cüzdanda saklamanın da fayda olacağının altını çizelim.

websitesi
twitter
reddit whitepaper